Lavanta Bahçesi, Lamiaceae familyasının bir cinsi olan lavantaların dünya üzerinde yaklaşık olarak 23 türü mevcuttur. Çok yıllık ve yaklaşık 1m. Ye kadar boylanabilen bir bitkidir. Lavantalar dünya üzerinde başta orta Avrupa olmak üzere, Akdeniz ülkeleri, kanarya adaları, Habeşistan ve Doğu Hindistan'da yayılış göstermektedir. Fransa, İspanya ve İtalya'da uçucu yağ oranı yüksek bazı türler büyük oranda kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Dünya üzerinde yaygın olarak bulunan iki tür. Officinalis. Angustifolia mill. (Subsp. Angustifolia) syn. Spica olup bunların içinden Angustifolia ile diğer bir Lavanta türü olan. Stoechas. Ülkemizde tabii olarak yetişmektedir. Bu türlerin yayılış alanı şöyledir;
L. Angustifolia mill. (Subsp. Angustifolia) syn: Spica l: İstanbul, Akdeniz Ve Ege Bölgesinde.
L. Stoechas l. İstanbul Civarı, Ege Ve Akdeniz Bölgesi Tabii Yayılış Alanıdır.
Kullanılan bölümler, Tıbbi amaçla taze çiçekleri dal uçları, parfümeri ve kozmetik sanayi için ise kısmen kurutulmuş çiçek ve yaprakları.
Halk arasındaki kullanım alanı, Halk arasında çay gibi demlenerek baş dönmesi ve sinirsel sıkıntılara karşı içilir. Alkol ve zeytinyağında bekletilerek elde edilen tentürüde kullanılmaktadır.
Drog olarak özellikleri, Sivilceler astım, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşimine girmektedir.
Lavanta Bahçesinin Genel Bilgisi
Yetiştirilmesi, iklim ve toprak istekleri, Toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Ancak; kuru, hafif kireççe zengin yerleri sever. Özellikle toprağın belli derinlikte yeterli neme sahip olması gerekir. Lavanta çiçekleri, soğuğa fazla dayanıklı değildir. Fakat, orta Avrupa koşullarında kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri mevcuttur. Deniz seviyesinden 1350m. Yükseklikte yetişir. Açık, güneşli havalar ve taşlık, eğilimli yerler yetişmesi için uygundur.
Ekim-Dikim, Tohum ile üretildiği gibi vejetatif olarak da üretilebilir. Vejetatif üretim, yan kök sürgünleri veya yaşlı bitkilerden elde edilebilecek çelikler ile yapılabilir. Ancak, uygulama daha çok tohumla yapılmaktadır. Tohumlar, önce yastık ve seralara ekilir. Genellikle yastık ve seralara şaşırtılır. İlkbahar'da tarlaya dikimi yapılır. Yastıklara ekim yapıldığında, 40-50 gr. Tohumluk 15 metrekarelik yere ekilir ve buradan 1 dekarlık alana yetecek kadar fide elde edilir. Tarlaya dikim, bölgelere göre nisan ve haziran aylarına kadar değişir. İlk sene; kısa saplı, oldukça zayıf bitkiler oluşur. Çiçeklenme, ikinci yıldan itibaren başlar. Dikimde, 40*30 veya 40*40 cm. Mesafe uygulanır. Kurulan plantasyondan, 2-3 yıl faydalanır. Almanya koşullarında 4-5 yıl; Afrika'da 3 yıl yararlanıldığı belirtilmektedir.
Bakım, Toprağın havalandırılması ve yabancı otların temizlenmesi, bakım işlerini oluşturmaktadır. Bunun için ara sıra özellikle sulamadan sonra çapa işlemi yapılmalıdır. Ayrıca, bitkilerin hafif donlardan zarar görmemeleri için, üstlerinin özellikle Almanya için patates ve diğer bitki artıkları ile örtülmesi önerilmektedir.
Kireçce zengin toprak istemektedir. 2-3 yılda bir kompost ile gübrelenmesi, olumlu etkide bulunmaktadır. Azotlu ve fosforlu gübreleri seven bir bitkidir. Dekara 4-6 kg. Azot, 8-12 kg. K2o, 2-7,5 kg p2o5 verilmesi önerilir.
Hasat, Yan dallardaki çiçek başlarında, orta saptaki başakların da çiçeklendiği dönemde, hepsi birlikte hasat edilir. 15 Ağustos'tan sonra Lavanta çiçeğinin hasat, birkaç defa edilmemesi önerilmektedir. Çiçekteki uçucu yağ oranı, tam çiçeklenme devresine kadar belirgin bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle, iyi kalitede bir Lavanta çiçeği droğu, bu devredeki hasatta elde edilir ancak, ceplerinde uçucu yağ miktarı, çiçeklenme sonuna kadar çoğalmaktadır. Hasat, çiçek başak sapından, başaktan 10cm. Kadar aşağıdan orak v. B. İle biçilerek yapılır. Lavanta çiçeğinde eş zamanlı bir çiçeklenme olmadığından hasat, birkaç seferde tamamlanır. Kodekslere göre, sadece çanak yapraklarıyla birlikte hasat, elle çiçekleri toplanarak da yapılabilir.
Kurutma, Lavanta çiçeğini, güneşte kurutmamak gerekir. Güneşte kurutmada, renk ve aroma zarar görür. Suni kurutmada ise çok dikkatli olmak gerekir. Sıcaklığın 30 c civarında olmasına özen gösterilmelidir. Saplarıyla hasat edilmiş Lavanta çiçeğinde sapların ayıklanması, kurutmadan sonra yapılır. Eğer endüstriyel yağ alınması amaçlanmış ise sapların ayıklanması, kurutmadan sonra yapılır. Eğer endüstriyel yağ alınması amaçlanmış ise sapların ayıklanması mutlak gerekli değildir.
Verim, Lavanta'nın verimi, değişken özellik gösterir. Heeger'e göre Lavanta çiçeği 30-50 kg. 'da, herba (Lavanta yaprağı, sapı, çiçeği) 150-200 kg. Da arasında değişmektedir. Daha sonraki yıllarda verim ve uçucu yağ miktarının arttığı görülmüştür.